Najstarsza rzemieślnicza piekarnia w Lublinie. Jest także jedną z najstarszych piekarni
w Polsce prowadzonych nieprzerwanie przez jedną rzemieślniczą rodzinę.
Nasze pieczywo wytwarzamy od 1944 roku tylko z naturalnych składników, bez dodatków wypiekowych, polepszaczy do pieczywa, bez konserwantów i nigdy z gotowych mieszanek piekarniczych. Pieczemy tylko według tradycyjnych receptur, niezmiennych od lat.
Od zawsze w tym samym miejscu, na ulicy Furmańskiej 4 w Lublinie.
Tylko 150 m od Placu Zamkowego, Bramy Grodzkiej, Zaułku Hartwigów i innych magicznych miejsc na Starym Mieście w Lublinie.

Pieczywo ręcznie odrabiane

Tylko ludzkie ręce i własne receptury.
Odrabianie, garowanie, strychowanie, pieczenie… jedzenie!

Tylko naturalny skład

Nasze wyroby przygotowujemy z mąki żytniej – od pytlowej przez sitkową, do razowej, z mąki pszennej – od wyborowej, przez chlebową do mąki graham, a także z mąki orkiszowej oraz orkiszowej z grubego przemiału (razowej). Wszystko z lokalnego, rodzinnego młyna, w którym nie poprawia się natury.

Własny zakwas żytni

W naszej piekarni króluje tylko naturalny zakwas, bo to rzemieślnicza oczywistość. Zakwas prowadzimy tradycyjnie i nie korzystamy z żadnych urządzeń wspomagających. Kunszt, zmysły i doświadczenie są jedynymi naszymi pomocnikami.

Dla wszystkich, którzy cenią i szukają prawdy w pieczywie, którego tajemnicą jest dojrzały zakwas żytni i kunszt ludzkich rąk.
Dla smakoszy naturalnych bułek, chał, rogali, bajgli i cebularzy, które robimy tak samo od 1944 roku.
Dla koneserów słodkich wypieków na drożdżowym cieście, drożdżówek, rolek, rogalików nadziewanych i sezonowych wypieków z owocami oraz miłośników drobnych, kruchych ciasteczek i pierniczków.

Chleb sitkowo-razowy

Chleb na zakwasie żytnim. Ulubiony chleb naszych klientów.
Tajemnica jego smaku, to prosty skład i odpowiednia kompozycja 3 rodzajów mąk.

Chleby kminkowy i cebulowy

Chleby żytnio – pszenne na zakwasie żytnim dla miłośników wyraźnych smaków. Z dodatkiem nasion kminku lub smażonej cebuli.

Chleby firmowy i wiejski

Chleby żytnio – pszenne na zakwasie żytnim pieczone na otrębach bezpośrednio na kamiennej płycie pieca zwanej hertem.

Chleb pytlowy z ziarnami lub bez

Chleb w 100% żytni, z mąki pytlowej, na żytnim zakwasie. Dla poszukujących większej ilości błonnika w wersjach z dodatkiem ziaren i obłuszczonego żyta.

Cebularz od Kuźmiuka®

Placek z ciasta pszennego z dodaną przed pieczeniem surową cebulą zmieszaną z makiem.

Chleb Nałęczowski

Chleb w 100% pszenny. Swoją lekką i puszystą konsystencję zawdzięcza mące chlebowej i drożdżom. Pieczony na otrębach. Posypany makiem.

Bułki i bajgle

Wachlarz rozmaitych bułek ręcznie odrabianych, z różnych mąk, w tym bułki w 100% orkiszowe, grahamki, bułki na zakwasie, tradycyjne kajzerki, obwarzanki, węgierki, solanki i inne.

 

Chałka

Pleciona bułka. Słodka, puszysta, posypana kruszonką. Pleciemy chałki duże i małe ale zawsze z czterech lęg czyli pasków ciasta drożdżowego.

Znawców i miłośników tradycyjnego pieczywa zapraszamy
przede wszystkim do naszego sklepu na ulicy Furmańskiej 4 w Lublinie.

Witamy zapachem świeżego pieczywa
od poniedziałku do piątku w godzinach  05.00 – 15.00
oraz w soboty od 05.00 do 12.30.

Właśnie tutaj droga bochenka z pieca do klienta jest najkrótsza.

Chrupiący, ciepły, pieczony a nie odpiekany …
produkt z którego jesteśmy najbardziej znani i rozpoznawalni, bo nasz cebularz nie zmienił się od pierwszego jego wypieku w 1944 r. Do dziś pozostaje w swym składzie tradycyjny, prosty i zarazem autentyczny.

Zapraszamy do poznania nie tylko niepowtarzalnego smaku naszego cebularza ale również historii tego wyjątkowego wypieku.

Bajgle. Kosmopolityczne bułki, które jak żadne inne podbiły świat, choć w Lublinie ciągle mało popularne w porównaniu do cebularzy.

Warto dowiedzieć się o nich więcej.

 

Kajzerki, to kolejne obok bajgli bułki o międzynarodowym zasięgu.
Pochodzą z Austrii, gdzie znane są co najmniej od 1760 r.

W Piekarni Kuźmiuk oryginalne kajzerki składamy ręcznie a potem pieczemy na hercie, czyli bezpośrednio na kamiennej płycie pieca.

Skąd pochodzi nazwa kajzerka i co jest kluczem do tajemnicy prawdziwej kajzerki ?