


NASZ POCZĄTEK
Piekarnia rodziny Kuźmiuków założona przez seniora rodu Włodzimierza, rozpoczęła działalność przy ulicy Furmańskiej w Lublinie w grudniu 1944 roku.
W Święta Bożego Narodzenia, Włodzimierz Kuźmiuk wypiekł tu pierwsze bochny chleba.
Na pewno nie przypuszczał, że przez kolejne lata nic się nie zmieni, że odtąd każdego ranka tutejszych mieszkańców i przechodniów witać będzie ten sam zapach, a potem kolejne pokolenia kultywować będą piekarską tradycję.
Sergiusz Kuźmiuk
Syn Włodzimierza Sergiusz dołączył do ojca w latach pięćdziesiątych,
a od lat sześćdziesiątych już samodzielnie prowadził rodzinną piekarnię aż do śmierci w 2015 roku.
Przez ponad 50 lat i prawie codziennie klienci spotykali go podczas zakupów. To on otwierał sklep i dlatego Ci, którzy przychodzili najwcześniej dobrze go znali. Nauczył rzemiosła swojego syna Artura
i zięcia, również Artura. Obydwaj sięgnęli po dyplomy mistrzów piekarnictwa. Nauczył zawodu całe rzesze uczniów i czeladników, którzy od zawsze uczyli się tajników zawodu w naszej piekarni.
DZISIAJ … kontynuujemy tradycję
Obecnie piekarnię prowadzą
Katarzyna i Artur Goławscy
Znawców i miłośników tradycyjnego pieczywa zapraszamy przede wszystkim do naszego sklepu na ulicy Furmańskiej. Bo tutaj droga bochenka
z pieca do klienta jest najkrótsza.
Sklep przy piekarni otwieramy już o 5.00 rano,
a zamykamy o 15.30.
Jesteśmy dumni z naszej tradycji i z zadowolenia naszych klientów. Tych, którzy przyjeżdżają do nas ze wszystkich dzielnic miasta i tych, którzy nie mieszkają w Lublinie ale wizytę w naszym mieście łączą nierozerwalnie z odwiedzeniem Piekarni Kuźmiuk.
Jest to piekarnia o wspaniałej historii. Tu najdą Państwo nie tylko pieczywo ręcznie odrabiane ale także tradycję i wspomnienia.
TRADYCYJNE RECEPTURY
niezmienne od pokoleń
Przez wszystkie lata pieczywo w Piekarni Kuźmiuk wytwarzane jest według tej samej, tradycyjnej receptury.
Nie szukamy dróg na skróty, nie poprawiamy natury, nie stosujemy mieszanek, polepszaczy ani konserwantów. Nie konkurujemy ceną obniżając jakość zmieniając skład wyrobów.
Stosujemy możliwie najkrótsze listy składników.
W naszym chlebie są tylko
zakwas, mąka, woda i sól
a w niektórych gatunkach jeszcze drożdże. Reszta składników, to kunszt i doświadczenie.







