![bakery-53](https://piekarnia-kuzmiuk.pl/wp-content/uploads/2021/06/bakery-53.png)
![KAJZERKI kolaż](https://piekarnia-kuzmiuk.pl/wp-content/uploads/2021/12/KAJZERKI-kolaż.png)
![NASZEkajzerki](https://piekarnia-kuzmiuk.pl/wp-content/uploads/2021/12/NASZEkajzerki.png)
Kajzerki, to kolejne obok bajgli bułki o międzynarodowym zasięgu. Pochodzą z Austrii, gdzie znane są co najmniej od 1760 r., kiedy to pojawiły się na bankiecie u cesarzowej Marii Teresy Habsburg. Nazwane tak wg jednych na cześć cesarza (niem. Kaiser), wg innych od nazwiska piekarza, który je wymyślił i miał na nazwisko Kaiser, lub od wzoru na bułce przypominającego koronę cesarską.
No właśnie ten wzór… klucz do tajemnicy prawdziwej kajzerki.
Współczesne kajzerki mają wzór odciśnięty maszynowo, w toku przemysłowej produkcji pieczywa lub ręcznie nacięte wzornikiem jeśli produkowane są w bardziej tradycyjny sposób. Ale oryginalna kajzerka, wytworzona prawdziwie tradycyjną i rzemieślniczą metodą zawdzięcza swój wzór sposobowi składania ciasta.
![kajzerki dwa](https://piekarnia-kuzmiuk.pl/wp-content/uploads/2021/12/kajzerki-dwa.png)
![kajzerki tak powstają](https://piekarnia-kuzmiuk.pl/wp-content/uploads/2021/12/kajzerki-tak-powstają.png)
![](https://piekarnia-kuzmiuk.pl/wp-content/uploads/2021/11/bakery-icon-02.png)
Receptura niezmienna od pokoleń
![](https://piekarnia-kuzmiuk.pl/wp-content/uploads/2021/11/bakery-icon-04.png)
Tylko naturalne składniki
![dlonie](https://piekarnia-kuzmiuk.pl/wp-content/uploads/2021/12/dlonie.png)
ręcznie robione
Oryginalne, składane ręcznie kajzerki pieczone na hercie, czyli bezpośrednio na kamiennej płycie pieca robimy w Piekarni Kuźmiuk. Mamy też zawsze kajzerki ręcznie znakowane a nie zawijane, dla tych którym „korona” utrudnia zrobienie kanapki.
![kajzerki dlugie3](https://piekarnia-kuzmiuk.pl/wp-content/uploads/2021/12/kajzerki-dlugie3.png)
![](https://piekarnia-kuzmiuk.pl/wp-content/uploads/2021/06/bakery-53.png)