Kajzerki, to kolejne obok bajgli bułki o międzynarodowym zasięgu. Pochodzą z Austrii, gdzie znane są co najmniej od 1760 r., kiedy to pojawiły się na bankiecie u cesarzowej Marii Teresy Habsburg. Nazwane tak wg jednych na cześć cesarza (niem. Kaiser), wg innych od nazwiska piekarza, który je wymyślił i miał na nazwisko Kaiser, lub od wzoru na bułce przypominającego koronę cesarską.
No właśnie ten wzór… klucz do tajemnicy prawdziwej kajzerki.
Współczesne kajzerki mają wzór odciśnięty maszynowo, w toku przemysłowej produkcji pieczywa lub ręcznie nacięte wzornikiem jeśli produkowane są w bardziej tradycyjny sposób. Ale oryginalna kajzerka, wytworzona prawdziwie tradycyjną i rzemieślniczą metodą zawdzięcza swój wzór sposobowi składania ciasta.
Receptura niezmienna od pokoleń
Tylko naturalne składniki
ręcznie robione
Oryginalne, składane ręcznie kajzerki pieczone na hercie, czyli bezpośrednio na kamiennej płycie pieca robimy w Piekarni Kuźmiuk. Mamy też zawsze kajzerki ręcznie znakowane a nie zawijane, dla tych którym „korona” utrudnia zrobienie kanapki.